bg

За нас

“Турекспо-Варна” АД е създадена през 1992 год. като дружество на туристическата общност във Варненски регион. Регистриран туроператор е с удостоверение № 00194 от 18.03.1999 г. и след пререгистрация през 2008 г. - член на туристически клъстър Варна и на Варненската асоциация на туристическите агенции (ВАсТА).

От 1992 г. до 2009 г. проведохме 32 туристически изложения, подкрепени от Министерството на икономиката и Държавната агенция по туризъм, със средно 120-150 фирми-участници. Съвместно с различни браншови организации – местни и национални: Българската туристическа камара, Съюза на хотелиерите и ресторантьорите, Варненската търговско-индустриална камара, Стопанската камара – Варна, Националния инсталационен съюз – Пловдив, Националната асоциация „ХоРеКа” сме организирали годишни конференции и тематични изложения. Имаме организационен опит в провеждането на фестивали, семинари, конференции, фирмени и продуктови презентации, инсентив турове, пътуващи семинари.


От 2010 г., заедно с партньори от Украйна, организираме Международния младежки фестивал по изкуствата „Роза на света – панаир на творчески идеи”, подкрепен от Община Варна, от Генералните консулства на Руската федерация и Република Украйна във Варна. Участниците са около 200 – детски, младежки формации и индивидуални изпълнители от Украйна, Русия, Чехия, Полша, Македония. Фестивалът протича в рамките на 7 дни и включва сценични изяви на участниците, екскурзии и занимания в Екопарк – Свети Константин и Университетска ботаническа градина – Балчик. Традиционно "Роза на света" завършва с гала концерт и награждаване на участниците.

Също от 2010 г. участваме и в организираните от Многопрофилна болница „Света Марина” и Медицински университет – Варна конференции, сред които са:

  • МОРЕ  – ежегодна среща на различна онкологична тема (www.more-conference.com). Всяка конференция се предшества от две срещи на Национален експертен борд, които също са поверени на нас. Традиционно тези срещи се провеждат през месец октомври и се радват на все по-голям интерес в медицинските среди. 
  • Международна конференция по колопроктология, която се провежда през година (www.gisurgery.bg) и се е утвърдила като едно от значимите събития в своята област у нас, от 2017 г. разшири своя формат и обхват на представяните области и промени наименованието си на Национален конгрес по колоректална хирургия.
  • 3-ия Конгрес на Дунавско-карпатския регион „Противоречия в неврохирургията" (http://www.varna-neurosurgery.bg). Събитието се организира за първи път в България и събра на едно място международно признати експерти от целия свят, сред които неврохирурзи от Япония и САЩ. Това събитие постави страната ни на картата на световната неврохирургия.
  • Европейското дружество по ендокринна хирургия (ESES) за първи път организира една от традиционните си конференции в страна от Източна Европа. 6-тата работна среща на ESES (6-th ESES Workshop), която се проведе през 2015 г., събра на едно място европейски и световни имена в областта на ендокринната хирургия и протече при засилен международен интерес.
  • За първи път в България се проведе европейско училище по лъчелечение под егидата на Европейската организация по лъчелечение ESTRO. 60 участника от 34 държави от три континента присъстваха на продължилия цяла седмица курс, който бе воден от 7 световноизвестни и признати професори лъчетерапевти от Великобритания, Франция, Холандия и Полша.
  • Конференцията на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология (БААСТ) се радва на все по-голям интерес сред гилдията на ортопедите в България и също се организира от екипа на "Турекспо-Варна" АД. Неизменна част от това успешно събитие са операциите на живо, представящи уникални техники от световнопризнати експерти в своята област.
  • За първи път в България на нашия екип беше поверена организацията на курса на Световната федерация на неврохирургичните дружества (WFNS) – WFNS Course Varna 2016. Съорганизатори на събитието бяха Югоизточно-европейското дружество по неврохирургия (SEENS) и Българското Дружество по Неврохирургия. Уникалното по рода си събитие събра на едно място рекорден брой за подобен форум международни специалисти, представящи своите уникални неврохирургични техники както пред българската, така и пред многобройна световна аудитория.
  • Голямо и успешно предизвикателство за "Турекспо-Варна" АД бе организирането на поверения ни Национален конгрес по хирургия, който за първи път през 2016 г. промени своята географска локация и бе организиран не в София, а в к.к. "Албена". Този успешен юбилеен форум на Българското хирургическо дружество събира на едно място многобройната гилдия на българските хирурзи и традиционно представя световните новости от голямата хирургия, навлизащи в практиката, спешната и мини-инвазивната хирургия.